studio binnen-30

Wat is het verschil tussen een interieurontwerper, interieurstylist of binnenhuisarchitect?

Wanneer jij jouw interieur door een professional wilt laten inrichtingen, kom je in de zoektocht waarschijnlijk verschillende professionals tegen. Wanneer heb je nou een binnenhuisarchitect, interieurontwerper of interieurstylist/interieuradviseur nodig? In dit blog willen wij je meer inzicht geven in de verschillen tussen deze beroepen en jou helpen een keuze te maken wie je moet inschakelen. Wie doet wat en welke specialist kun jij het beste benaderen? 

Interieurarchitect, interieurontwerper, en interieurstylist: de verschillen op een rij:

  • Interieurarchitect/ binnenhuisarchitect
    Dit is een beschermde titel, niet iedereen mag deze dus voeren. Een interieurarchitect staat dan ook ingeschreven bij het Architectenregister. Een interieurarchitect, in de volksmond ook wel binnenhuisarchitect genoemd, weet goed wat technisch haalbaar is bij een verbouwing, werkt volgens het Bouwbesluit en is op de hoogte van de wet- en regelgeving. In een ontwerp zal de focus liggen op de ruimtelijke indeling: welke functies krijgt de ruimte en hoe zit de routing in elkaar. Het ontwerpen van keukens, maatwerk meubels en verlichting hoort ook vaak bij het werk van een interieurarchitect. 

  • Interieurontwerper
    Een interieurontwerper heeft vaak op HBO niveau een opleiding tot interieurontwerper afgelegd, maar staat niet ingeschreven in een register. Een interieurontwerper helpt je met het ontwerpen van een ruimte en is vaak vanaf de bouw/verbouwing al betrokken bij jouw interieur. Wanneer een verbouwing niet de constructie van je huis raakt en er geen vergunningen nodig zijn, kun je hiervoor goed een interieurontwerper inschakelen. Naast de ruimtelijke indeling, maken interieurontwerpers ook vaak het ontwerp voor de keuken, badkamer, materialen (vloeren, wandbekleding, tegels, raambekleding), maatwerk meubels, kleuren, meubels en lichtplannen. 

  • Interieurstylist / interieuradviseur
    Een interieurstylist focust zich op de esthetische kant van de inrichting, heeft veel gevoel voor trends, kleurgebruik en styling. Is de basis van de woning dus al goed en komt er geen bouw en of breekwerk aan te pas?  Ben je vooral op zoek naar meer sfeer door middel van kleuren, raambekleding, meubels en accessoires? Dan past het werk van een stylist goed. Interieurstylisten, ook wel interieuradviseurs genoemd, werken ook vaak in woonwinkels of verzorgen de styling van events of beurzen. Ook dit is een vrij beroep.

  • En dan is er nog de lichtontwerper
    Ook goed om in dit overzicht te noemen is de lichtontwerper. Ook dit is een beschermd beroep, de lichtontwerper of lichtarchitect staat ingeschreven in het lichtregister. Het inschakelen van een lichtontwerper komt vooral tot zijn recht, wanneer je zelf je lichtpunten nog kunt bepalen. Een lichtontwerper denkt mee over een mooie combinatie van inbouw en opbouw verlichting (zowel plafond als wanden), voldoende lichtopbrengst en de juiste spots en lampen. Ook weet een lichtontwerper veel van het aansturen van verlichting via domotica systemen. Wij zijn heel blij om Clarissa in ons team te hebben voor alle lichtplannen!

Interieurarchitect, interieurontwerper of interieurstylist… Wie heb je nodig voor jouw verbouwing of herinrichting?

  1. Om te bepalen wie jij nodig hebt is het dus goed om te bepalen wat jouw vraag is.  Ga je een verbouwing starten die een bouwkundig of technisch onderdeel bevat en moet er getoetst worden op regelgeving? Dan is het vaak raadzaam om eerst een interieurarchitect in te schakelen. Is het ontwerp van de woning al duidelijk, maar kan er aan de binnenzijde nog veel bepaald worden, zoals de keuken, deuren verplaatsen, eventuele taatsdeuren of schuifdeuren toevoegen, maatwerk kasten, lichtpunten etc? Dan past een interieurontwerper goed. En staat jouw basis al, maar wil je een finishing touch met kleur, meubels en accessoires? Dan kan een stylist jou goed helpen.
  2. Vervolgens kijk je welke bureaus jij kunt vinden die qua stijl aansluiten bij jouw smaak, door hun portfolio’s te beoordelen. Natuurlijk zal iedere ontwerper zich in eerste instantie verdiepen in jouw stijl en smaak, maar toch zie je dat iedereen wel een eigen handtekening heeft. Wat voor de buren een fantastische ontwerper was, hoeft dat voor jou niet perse te zijn. Benieuwd naar ons portfolio? Kijk dan hier
  3. Leg contact met een bureau dat jou aanspreekt en vraag goed door naar wat zij bieden. Want hoewel er dus duidelijk verschillen zijn tussen de beroepen, is de scheidslijn dus niet altijd even duidelijk. Sommige architecten leveren alleen de nieuwe tekeningen op, terwijl anderen juist van A tot Z met de inrichting betrokken willen zijn. En andersom zijn er interieurstylisten en interieurontwerpers met ontzettend veel ervaring met complexe verbouwingen, die juist de hele projectbegeleiding op zich nemen. Het is voor jou als klant dus belangrijk om goed te weten waar de kracht ligt van degene met wie jij werkt, en tot welk detail niveau diegene meedenkt.
  4. Kijk goed welk proces bij jou past en hoe ver de ontwerper mee gaat in de uitvoering. Er zijn ontwerpers die meteen tot een interieuradvies komen. Je hebt ook ontwerpers die het proces in stapjes opdelen en met wie je meerdere keren om tafel zit. Ook brengt de ene ontwerper een heel netwerk mee van meubelmakers, lichtontwerpers, schilders, etc terwijl de ander zich puur op het ontwerp zelf richt. Hierdoor zijn de prijzen voor een interieurontwerp ook zo verschillend. Wat past bij jou en welke investering wil jij maken? Hier lees je meer over onze aanpak en prijzen. 
verschil binnenhuisarchitect en interieurstylist Studio Binnen
verschil binnenhuisarchitect en interieurstylist Studio Binnen

Vrijblijvende kennismaking 

Nu je de verschillen weet tussen interieurarchitect, interieurontwerper en interieurstylist, kun je hopelijk goed inschatten wie jij nodig hebt. Wil jij graag eens samen om tafel zitten om jouw wensen te bespreken? Neem dan gerust contact met ons op.