studio binnen-30

8 Tips om jouw interieur te verduurzamen

Steeds meer mensen zijn bezig hun woning te verduurzamen. Wat natuurlijk een hele mooie stap is voor zowel het milieu als een fijne leefomgeving thuis. Maar ook voor je interieur kun je duurzame keuzes maken. In dit blog lichten wij toe op welke manier jij een duurzaam interieur kunt samenstellen.

Duurzame meubels

Het klinkt soms gek, maar het meest duurzame meubelstuk staat al bij jou thuis. Daarom zijn wij er altijd voorstander van als wij een aantal meubelstukken weer opnieuw kunnen gebruiken in een interieurontwerp. Soms in een andere ruimte of bijvoorbeeld opnieuw gestoffeerd of overgespoten. Verder is het natuurlijk duurzaam om zo lang mogelijk met jouw nieuwe interieur te doen. Wanneer je de juiste keuzes maakt, zul je minder snel een meubelstuk willen vervangen. Zorg er dus voor dat de meubels qua maat goed passen in de woning, koop kwalitatieve meubels die lang meegaan en creëer een mooie eenheid tussen alle kleuren en materialen. Dan zul je zien dat je minder snel geneigd bent om meubels te vervangen of extra accessoires te kopen. 

Besluit je dat vervangen van je interieur het beste is? Verkoop dan je oude meubels via marktplaats , design platform whoppah of breng ze naar de kringloop. Er is altijd weer iemand blij mee te maken!

 

Een tijdloos interieur, bestaat dat?

Ook is het natuurlijk fijn dat je qua stijl niet na een aantal jaren al uitgekeken bent op jouw interieur. Natuurlijk is het lastig om te bepalen of een aankoop tijdloos is, maar probeer in ieder geval goed te beoordelen of je het los van alle trends die je om je heen ziet het ook echt mooi vindt. Zo vragen wij klanten altijd welke kleuren ze al lange tijd mooi vinden of bijvoorbeeld graag als kleding dragen. Zo komen wij tot een kleurenpalet die goed bij de klant past en niet perse bij de nieuwste trends. 

Probeer ook out-of-the-box te denken. Wanner een klant bijvoorbeeld graag een zwarte stalen deur wil, vragen we hierop door. Waarom wil een klant deze graag? Het antwoord is dan vaak dat de klant een transparante deur wil of een goede oplossing zoekt voor akoestiek. Hiervoor zijn dan zoveel meer originele opties te verzinnen! Een interieur dat eigen is en bij jou past, zal het langste ‘meegaan’ en is dus het meest duurzaam!

Certificeringen: wanneer is een meubelstuk duurzaam geproduceerd?

In de meubelbranche staat duurzaamheid al jaren hoog op de agenda. Zo zijn er strenge keurmerken voor het hout dat gebruikt wordt en worden stoffen steeds meer van gerecyclede materialen gemaakt. Ook is er veel meer aandacht voor de vervuiling in de keten. Als je producten wilt gebruiken die op een milieuvriendelijke manier zijn gemaakt dan kun je op een paar dingen letten. Eén daarvan is het keurmerk. Er zijn meerdere keurmerken die producten kunnen hebben waaruit blijkt dat ze op een duurzame manier zijn geproduceerd. De bekendste daarvan is fairtrade, wat letterlijk “eerlijke handel” betekent. Maar het gaat niet alleen om het betalen van een eerlijke prijs aan de katoenplukkers, de schapenscheerders of de wolspinners. Er komt meer bij kijken. Want fairtrade wil ook zeggen dat de schapen die de wol “produceren” een goed leven hebben. Ze grazen lekker buiten in de wei en worden als de tijd daar is op een diervriendelijke manier geschoren.

Kies voor duurzame materialen

Het beste is om te kiezen voor natuurlijke materialen voor jouw interieur. Denk bijvoorbeeld aan (FSC) gekeurd hout, bamboe, riet, wol, katoen, vilt, jute, hennep op gerecycled glas. Kunstmatig geproduceerde materialen zijn een stuk minder goed voor het milieu omdat de productie een grote belasting is voor de omgeving. Daarnaast zijn deze materialen vaak ook een stuk minder duurzaam. Als je een deken koopt van goedkoop synthetisch materiaal is de kans groot dat je die na een relatief korte tijd en slechts een paar keer wassen kunt weggooien.

Gebruik duurzame verf en behangsoorten

Wist je dat geverfde wanden stoffen blijven afgeven? Er zijn ontzettend veel ecologische verfmerken op basis van kalk of gips. Hier komen geen gifstoffen bij vrij en ze bestaan uit natuurlijke pigmenten. Dit draagt ook weer bij aan een gezonder binnen klimaat in je woning. Zo werken wij graag met de verven van Farrow & Ball, Little Greene en Pure & Original. Ook veel mooie behang merken produceren duurzaam, met gerecycled of duurzaam papier. 

Planten in huis

Planten in huis zijn niet alleen sfeermakers, ze zuiveren ook nog eens de lucht. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit naar voren komt dat planten een positief effect hebben op hoe comfortabel we ons voelen. Zet verschillende formaten en type planten op een plank, kastje of kruk. Maak liever een cluster van een aantal planten, dan dat ze overal in de ruimte verspreid staan. Dan maak je een mooi statement en oogt het minder rommelig. Grote planten zoals de Strelitzia kun je zelfs inzetten als roomdivider. Of gebruik een leuke hangplant in de badkamer om deze wat minder kil te maken. Planten hebben ruimte en licht nodig. Wij houden  in onze ontwerpen aan de voorkant er al rekening mee dat we hiervoor voldoende goede plekken reserveren. 

LED verlichting is energiezuinig

De LED-lamp is ruim 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp en stoot minder CO2 uit. Vroeger was LED-licht alleen verkrijgbaar in kille kleuren. Tegenwoordig heb je mooi warm LED-licht en er zijn zelfs dimbare LED-lampen verkrijgbaar. Hert produceren van de LED lamp is natuurlijk wel belastend voor het milieu. Wil je een duurzame oplossing, zorg er dan voor dat je een kwalitatief goede lamp koopt, waar je vervolgens lang mee doet. Dit zou zeker zo’n 25 jaar moeten zijn. 

Om overal in een ruimte dezelfde lichtkleur te hebben, raden wij aan om met één type licht te werken (gloeilampen, halogeen of led) . Daarnaast heeft ieder lichtsoort weer zijn eigen schakelmateriaal nodig. Zeker in nieuwbouw woningen werken wij graag met uitsluitend LED verlichting. In bestaande woningen kijkt onze lichtontwerper samen met de elektricien naar de beste oplossing qua lichtbronnen en schakelmateriaal.

Wil jij aan de slag om jouw interieur te verduurzamen? 

Ga dan aan de slag met onze tips! We zetten ze nog even op een rij:

  1. Kijk wat je nog in huis hebt staan en probeer dat te hergebruiken
  2. Gaan er toch meubels geef? Geef ze een tweede leven via de kringloop of door ze door te verkopen.
  3. Ga niet mee in alle trends maar kies voor een tijdloos interieur.
  4. Let op de certificering van meubels om te kijken hoe duurzaam ze geproduceerd zijn.
  5. Kies voor duurzame materialen in jouw interieur.
  6. Gebruik duurzame verf en behang in jouw interieur.
  7. Zorg voor lekker veel groen/planten in je huis.
  8. Kies voor energiezuinige LED verlichting  

 

Hopelijk heb je weer nieuwe ideeën opgedaan hoe jij jouw huis duurzaam kunt inrichten! Wil je graag met ons kennismaken voor een duurzaam interieurontwerp? Neem dan hier contact met ons op.